RS Creations
Image default
Society / History

Waarom is een eiken vloer zo populair?

Een eiken vloer is al decennia lang een constante bestseller om verschillende redenen. Eikenhout is duurzaam, veelzijdig, stabiel en voor velen betaalbaar omdat de kosten redelijk zijn. Zeker wanneer je een vloer koopt bij Bax Houthandel. Hardhouten vloeren kunnen de dagelijkse activiteit die er op een vloer plaatsvindt heel goed hebben.

Rode eiken vloer

Er zijn twee verschillende eiksoorten vloeren die gebruikt worden voor een eiken vloer. Rode eik en witte eik. Het is altijd belangrijk om duidelijk te zijn over welke soort eikenhout u zoekt om te weten welke het beste bij uw behoeften past. In dit blog wat meer informatie over de kleine verschillen tussen de twee als we kijken naar de eigenschappen van eikenhout.

Snelle groei

Rood eikenhout groeit sneller en komt vaker voor. Rood eiken vloeren hebben een rooskleurigere tint en een meer gedessineerde nerf. Als u op zoek bent naar een vloer die veel karakter heeft in de nerf, dan is rood eikenhout het beste voor u. Hout wordt gemeten met de Janka hardheidsschaal om de duurzaamheid van een houtsoort te meten. Rood eiken staat iets lager dan de gemiddelde waarde op de Janka hardheidsschaal, op 1290, maar de patronen van de nerf in rood eiken maken het een betere keuze voor een druk huishouden, omdat de patronen meer kras- en deuksporen zullen verbergen.

Langzame groei

Wit eikenhout is langzamer groeiend en dichter met een Janka waarde van 1360. Witte eiken vloeren hebben de neiging om bruiner te kleuren met gouden of gele tinten en een minder druk aspect van de nerf. Aangezien witte eik een oudere boom is wanneer hij geoogst wordt, wordt hij vaak gebruikt in de ruimere keuze aan planken. Het heeft een gladde, schone uitstraling die vaak wordt gebruikt in een eigentijdse woning. Wit eikenhout bevat gesloten korrels en poriën waardoor het van beide soorten waterafstotend is. Dit leent zich goed voor gebruik in kelders, badkamers en keukens.

Eikenhout is stabiel

Een ander voordeel van eikenhout is dat het meestal een stabiel hout is. Hout is hygroscopisch, wat betekent dat het water geeft en opneemt op basis van zijn omgeving. Als er meer vocht in de lucht zit, zal het uitzetten en als er minder vocht in de lucht zit, zal het krimpen. Dit kan een probleem zijn voor gebieden die te maken hebben met vochtproblemen, vooral gebieden die fluctueren. Eikenhout is stabieler dan andere houtsoorten en heeft de neiging minder last te hebben van veranderingen in het vochtgehalte, waardoor de hoeveelheid uitzetting en krimp die kan optreden, wordt verminderd.